Showing posts with label Bird. Show all posts
Showing posts with label Bird. Show all posts

Wednesday, November 16, 2011

Great News from Guatemala

Researchers and conservationists from the Wildlife Conservation Society’s Guatemala Program, WCS’s Bronx Zoo, the National Park Service of Guatemala, and other groups have announced a major conservation victory from Central America. The breeding season for endangered scarlet macaws in the region has been the most successful to date. There have been 29 fledglings this year which higher than the goal of one fledgling for each of the 24 monitored nests.

The program focused on monitoring weak and at-risk chicks, who were removed from nests, hand reared and then returned to foster nests containing other chicks of similar age. Support was provided to the team in Guatemala by the Bronx Zoo’s Department of Ornithology and veterinarians from the Global Health Program.

This is great news for the scarlet macaw considering only 300 are believed to still be alive in the country. The results are also a far improvement from earlier years such as 2003 which only raised one fledgling from 15 monitored nests. “We believe the lessons learned can not only help save the scarlet macaw in Guatemala, but be extended to help other threatened species of parrots and cavity nesters across the globe.” said WCS Conservationist Rony Garcia. This work will continue until organisations are able to work with local government to protect scarlet macaws against the threats of habitat destruction and poaching for the pet trade.

Photo credits: WCS Guatemala Program.

Sunday, June 7, 2009

The Carnaby Black Cockatoo

Conservation Status
Commonwealth: Endangered ( Environment Protection and Biodiversity Conservation Act 1999)WA: 'Specially protected fauna' ( Western Australian Wildlife Conservation Act 1950).

What do they look like?
This large black cockatoo (also known as the Short-billed Black-Cockatoo) has white tail panels, white cheek patches and a short bill. It lives only in southwest Australia where large-scale clearing for farming has fragmented much of its habitat, particularly mature eucalypts such as salmon gum and wandoo that have suitable hollows for nesting.

Where do they live?
Carnaby's Black-Cockatoo is endemic to southwest Western Australia, extending from the Murchison River to Esperance, and inland to Coroow, Kellerberrin and Lake Cronion.
Most breeding occurs in areas with an average annual rainfall of 300-750 mm, typically in the Wheatbelt and Great Southern regions. For nesting, Carnaby's Black-Cockatoos require eucalypt woodland, comprising principally of salmon gum or wandoo. Their food is found in shrubland, or kwongan heath.
The cockatoos require a close association between breeding and feeding sites during the breeding season. If these two very different habitats are not within a reasonable distance of each other, breeding attempts fail. After breeding, the cockatoos move to higher rainfall areas along the coast in search of food sources such as banksia and hakea heathlands.

What do they eat?
Carnaby's Black-Cockatoos feed on the seeds of a variety of native and introduced plant species and on insect larvae. Plants include kwongan heath plants such banksias, dryandra, hakea, grevillea and also marri seeds. They have also adapted to feeding on exotic species such as pines and cape lilac and some weeds such as wild radish and wild geranium.

How many are there?
It is difficult to know how many Carnaby's Black-Cockatoos are left, but it is known that their populations have declined by over 50% in the past 45 years, and that they no longer breed in up to a third of their former breeding sites in the Wheatbelt.
They are gregarious birds and live in pairs or small flocks during the breeding season. After fledging, the young move with their parents from breeding areas to feeding areas where other family groups join the flock.
The cockatoos live for 40-50 years in the wild. A large proportion of the remaining population now is past breeding age. When these older birds die, there will be very few younger birds to take their place.

What is threatening them?
There are a number of threats facing Carnaby's Black-Cockatoo:
1. Habitat fragmentation, particularly in the northern and eastern areas of the Wheatbelt. Most habitat suitable for breeding and feeding in the Wheatbelt has been cleared entirely or fragmented. In addition, clearing of heathland surrounding breeding sites has reduced the survival rate of fledglings by decreasing the available food sources for the young
2. Removal of nest hollows for use as firewood or just to make properties look 'tidy'. Much woodland lacks hollows, and it takes over 100 years for woodland seedlings to mature and form hollows suitable for nesting
3. Competition for hollows from other species
4. Loss of native food sources caused by urban development on the Swan coastal plain
5. Poaching: illegal poaching is still a threat - trees are often cut down or the hollow severely damaged when young and eggs are taken, removing breeding sites
6. Invasive species: other bird species such as the Galah and the Western Long-billed Corella are extending their range in the Wheatbelt and are competing with and excluding Carnaby's Black-Cockatoos from traditional nest hollows.

Conservation Action
Birds Australia (WA) is leading a recovery program that assists rural communities in the management of breeding populations of Carnaby's Black-Cockatoo and implementing suitable recovery actions. These recovery actions include protection of existing breeding and feeding sites, revegetation, the development of corridors between breeding and feeding sites, repair of old and damaged hollows and control of competitor species, such as feral bees.
Much effort by local community groups and school children has been put into planting feeding and nesting trees. A community group named 'Men of the Trees' received a Threatened Species Network Community Grant to help re-establish habitat for the cockatoo in the Northern Wheatbelt Region of WA. This project will also trial the effectiveness of nest boxes when hollows are not available for nesting.

Did you know...
1. Male Carnaby's Black-Cockatoos feed the female at her nest during the incubation period and fly over 12km to ensure she gets the food she needs during nesting
2. The cockatoos rarely use the same hollow to nest in if the breeding attempt the previous season was unsuccessful
3. The birds display strong bonds with their partners throughout their adult life
4. If two eggs are produced, the second egg is laid two to eight days after the first egg
5. The cockatoos can live for 40 to 50 years in the wild.

How you can help
- Protect existing hollows
- Protect remnant vegetation and banksia heathlands that support cockatoos
- Revegetate habitats

Click here to listen to the interview with Michael Roach, Threatened Species.

For the latest news on the WWF, please visit their website at http://www.wwf.org/

Friday, December 5, 2008

The Cassowary


The Cassowary is a beautiful, large, flightless bird which is found in PNG and far northern Queensland. Cassowaries feed on the fruits of several hundred rainforest species and usually pass viable seeds in large dense scats. They are known to disperse seeds over distances greater than a kilometre, and thus probably play an important role in the ecosystem. Germination rates for seeds of the rare Australian rainforest tree Ryparosa were found to be much higher after passing through a cassowary's gut (92% versus 4%).

However there are many factors contributing to their decline:
· Hand feeding of Cassowaries poses a big threat to their survival. Contact with humans encourages Cassowaries to take most unsuitable food from picnic tables.
· In suburban areas the birds are more susceptible to vehicles
· Dogs - chase the birds away from potential food sources in suburban areas.
· Feral pigs are a huge problem. They probably destroy nests and eggs; but their worst effect is as competitors for food, which could be catastrophic for the Cassowaries during lean times. Pigs also contaminate water sources.

Click here to listen to the interview with Melbourne Zoo's Angelo Foresio.

For further information, please visit http://www.zoo.org.au/